På Tapeten

Arrangör: Frövifors Pappersbruksmuseum
Åk 1-3 Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär Förskoleklass

Visste du att man i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet kunde tapetsera om så ofta som var tredje eller fjärde år? Eller att man på 1800-talets första hälft satte upp tapeter med motiv av politiska nyheter, upptäckter eller sådant man gillade från populärkulturen?

Många pappersföremål tar vi förgivet och kastar när vi är klara med dem. Ett sådant föremål är tapeten, som limmas över med en ny när den gamla känns föråldrad eller tråkig. Ändå är tapeten ett riktigt spännande föremål, inte bara för att förstå papprets utveckling, utan även för att förstå samhällets.

I en guidad visning av utställningen På Tapeten får eleverna förståelse för hur tillverkningen av papper förändrats från handgjort lumppapper till maskingjort cellulosapapper. De får även reflektera över samhällets utveckling och hur mönster i vår omvärld påverkas av samhälle, populärkultur, mode och politik, för att nämna något. De får även förståelse för hantverket bakom tapeten.

För att fördjupa kunskapen får eleverna själva skapa tapeter med olika tekniker efter att själva ha fått designa ett enklare mönster. Eleverna får fundera på komposition och hur man konstruerar ett mönster som kan upprepas i det oändliga.

Platsbundet (tar emot besökande)
Upplevelse
Eget skapande
Information
Aktiviteten kan genomföras: Höstterminen 2021
Antal elever: Upp till 20 elever.
Längd: Visning med workshop 90 minuter, endast visning 60 minuter, endast workshop 60 minuter
Lokalspecifikationer: Möjlighet att ta med matsäck finns och alla våra utställningar är handikappanpassade.
Pris: 1200 kronor/visning med workshop, 750 kr/endast visning, 750 kr/endast workshop.
Övrigt: Under läsåret 2021/2022 anpassar vi verksamheten till de nya förutsättningarna i och med Coronapandemin, vår förhoppning är att kunna ta emot mindre grupper åt gången. Hör gärna av er till oss för mer information om hur vi arbetar med smittsäkerhet.
Länkar:
Kontaktuppgifter
Namn: Pernilla Hjelt
E-post: Skicka e-post
Telefonnummer: 073 512 25 75