Siggebohyttans bergsmansgård

Arrangör: Örebro läns museum
Åk 1-3 Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär

Museets bergsmansgård Siggebohyttan ligger vid sjön Usken mellan Nora och Lindesberg. Det är en storslagen gård med många rum och kök. Bergslagen med sin järnproduktion var viktig för Sverige och hela området har en spännande historia.

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och i huset finns 14 rum och 3 kök. Det var en av de rikaste gårdarna i trakten. Under en visning får klassen se hur en bergsman bodde med sin familj under andra hälften av 1800-talet. Huset är inrett som det kan ha sett ut när bergsmannen Anders Andersson bodde här med sin Katarina Israelsdotter. De fick 17 barn varav 7 överlevde upp till vuxen ålder. Vid ett besök på gården får klassen veta mer om bergsmän och järnbruk, se ett unikt hem och ta del av spännande berättelser om de män, kvinnor och barn som har bott här.

Siggebohyttan är ett trevligt utflyktsmål, här finns en ny vandringsled upp till gruvan som klassen kan gå och som berättar om skogen, berget och arbetet där. Museet kan också tillhandahålla en del slöjdade leksaker som passar för utomhuslek! Och passa gärna på att avnjuta er matsäck i de vackra omgivningarna!

Platsbundet (tar emot besökande)
Upplevelse
Bokningsförfrågan
Information
Aktiviteten kan genomföras: Maj-september
Medverkande: Örebro läns museum
Antal elever: Max 30, minst 5
Längd: 45-60 min
Pris: 700 kr/visning
Tillkommer traktamente/reseersättning? Nej
Övrigt: Siggebohyttans bergsmansgård, 713 94 Nora Gården är öppen för besökare sommartid Pris, antal elever och visningsperiod kan påverkas av pandemin
Kontaktuppgifter
Namn: Örebro läns museum
E-post: Skicka e-post
Webbplats: http://www.olm.se