Barnet i tornet (Arkiverad)

Arrangör: Örebro läns museum
Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär

I utställningen Barnet i tornet möter vi Jan Håfströms konst. Jan är en av Sveriges största konstnärer och han är känd som tecknare, målare och skulptör. Det pedagogiska programmet kan bestå av en visning eller visning och verkstad med eget skapande, under handledning av museets pedagog.

Jan Håfström arbetar i gränslandet mellan måleri och skulptur. Resultatet blir en spännande konstupplevelse rik på variation som inspirerar till eget skapande. I utställningen finns spår av allt det som inspirerat Jan i arbetet som konstnär. Tecknade serier, sagor, myter, bibliska berättelser och verkliga händelser. Utställningen berättar även om Jans barndom. Som barn bodde han i Örebro tillsammans med sin mamma och pappa. Under ett långt konstnärsliv har han ställt ut på flera av de stora gallerierna och museerna i Sverige, Europa och världen. Nu har han återvänt med en utställning i sin gamla hemstad.

Barnet i tornet visas i det sydöstra tornrummet på Örebro Slott och rummet har fått ge namn till utställningen. Här möter eleverna bilder som är skapade av såväl den vuxne som barnet Jan. Visningen berör flera av de teman som ryms i utställningen. Det handlar om barndomen, livet, döden, om hopp och att finna mening. Utställningen rymmer Jan Håfströms historia och visar även lite av det Örebro han växte upp i under 1940-talet. Samtidigt finns något som alla kan känna igen sig i. Visningen handlar om att lyssna till och inspireras av andras berättelser. Det handlar om att arbeta som konstnär och om att få berätta sin egen historia…

Programmet anpassas efter olika åldrar. Vi planerar gärna besöket tillsammans med er och utformar en lösning utifrån era förutsättningar och önskemål. Upplägget kan även utmynna i ett längre projekt med återkommande besök, där eleverna kan arbeta vidare på sin skola mellan besöken.

Platsbundet (tar emot besökande)
Upplevelse
Eget skapande
Information
Aktiviteten kan genomföras: Hela 2020
Medverkande: Örebro läns museum
Antal elever: Max 25, minst 5
Längd: 60 min, 90 min visning och verkstad
Pris: 700 kr/visning, 1200 kr visning och verkstad
Tillkommer traktamente/reseersättning? Nej
Övrigt: En utställning på Örebro slott. Ingång i sydvästra tornet. Visningen bokas företrädesvis tis-tor kl 8.30-12.00.
Kontaktuppgifter
Namn: Örebro läns museum
E-post: Skicka e-post
Webbplats: https://www.olm.se