Arbetarmuseet Gråbo

Arrangör: Örebro läns museum
Åk 1-3 Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär

På Gråbo finns tre inredda lägenheter från åren 1885, 1918 och 1942. Gråbo är en arbetarbostad från 1870-talet och här bodde arbetare på Bofors i Karlskoga med sina familjer. Som mest bodde det 50-60 personer här samtidigt. Vi gör en slags tidsresa när vi går genom rummen, från 1800-tal till Andra världskriget.

Under visningen jämför vi hemmens levnadsstandard och diskuterar de förändringar som sker över tid. För de yngre eleverna fokuserar vi på frågor som: var fick man plats att sova? När fick man elektricitet och rinnande vatten inomhus? Hur lagade man maten? Hur var livet i krigets skugga? Eleverna får klä sig i tidstypiska kläder och prova på några redskap och tekniker från förr.

För de äldre eleverna kan visningen ha ett fokus på återbruk och röra sig kring ämnena slöjd-historia-samhälle. Vi diskuterar hur hantverket och slöjden har använts och gör jämförelser mellan olika förutsättningar som fanns vid olika tider. Vi kan också titta på hur hemmet präglades under kristid och vad folkhemsperioden förde med sig i form av modernitet.

Koppling till Lgr 11: Hemortens historia - vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder (centralt innehåll historia åk 1-3).

Platsbundet (tar emot besökande)
Upplevelse
Bokningsförfrågan
Information
Aktiviteten kan genomföras: Hela 2021
Medverkande: Örebro läns museum
Antal elever: Max 30, minst 5
Längd: 60 min
Pris: 700 kr/visning, skolor från Karlskoga kommun gratis
Tillkommer traktamente/reseersättning? Nej
Övrigt: Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga, Korpkullsvägen 12 Pris, antal elever och visningsperiod kan påverkas av pandemin
Kontaktuppgifter
Namn: Örebro läns museum
E-post: Skicka e-post
Webbplats: http://www.olm.se