Kära kropp

Arrangör: Mohlavyr
Åk 4-6 Åk 7-9 Gy

”Ingen föds med kroppskomplex, så vad var det som hände?”

– Jag insåg att jag inte var ensam om att ha komplex för min kropp. Därför bestämde jag mig för att göra något mer utöver låten ”Kära kropp”, något som skulle kunna få fler att våga prata om kroppskomplex. Så föddes idén till ett fotoprojekt med personliga berättelser utifrån följande fundering: ”ingen föds med kroppskomplex, så vad var det som hände?”
Projektet startade med en annons i sociala medier för att få kontakt med människor som har eller har haft kroppskomplex. Därefter fotograferade jag personerna i deras hem på olika platser i Sverige och fick höra deras berättelser. Projektet lyfter allvarliga följder av verbala trakasserier och hur lätt komplex kan uppkomma.

Sedan 2019 har projektet utvecklats till en turnerande utställning med tillhörande föreläsning och workshop. Utställningen innehåller nio bilder och berättelser samt en musikvideo. Projektet i sin helhet har visats för både skolor och gallerier runt om i Sverige samt uppmärksammats i Sveriges Radio P1 där Ulrika "Mohlavyr" Mohlin medverkade i Stina Wollters program Kroppskontakt. 

"Kära kropp" är ett pågående projekt med budskapet om att våga prata om det som gör ont samt informera och uppmärksamma ämnet kroppskomplex. 

"Kära kropp" är också ett gränsöverskridande projekt med exempel på hur olika konstformer (bild och musik) kan kombineras för att föra fram ett viktigt budskap.

För mer information om utställningen, föreläsningen, workshopen och konstnären se pdf "Kära kropp - presentation för gallerier och skolor". Möjlighet finns att anpassa efter skolans verksamhet. 

Uppsökande (utbudet turnerar)
Upplevelse
Eget skapande
Bokningsförfrågan
Information
Aktiviteten kan genomföras: 2021 - hösten 2022
Medverkande: Ulrika Mohlin
Antal elever: Vid guidning av utställning: 10-15 elever/visning. Vid föreläsning: ingen begränsning. Vid workshop: 6-15 personer samt närvaro av kurator.
Längd: Utställning med guidning: 30 min/grupp. Föreläsning: 50 min. Workshop: 2 x 40 min
Lokalspecifikationer: Utställning: yta ca 20 kvm, tillgång till el. Upphängning 3-4 tim, rivtid 1-2 tim. Föreläsning: scenyta ca 10 kvm, tillgång till el och mörkläggning. Riggning 30 min, rivtid 15 min. Tillgång till projektor och duk, ljudanläggning, speaker headset, sångmick med stativ, 2 kanaler (xlr) för inkoppling av dragspel (2 egna myggmickar medtages), stereokanal för inkoppling av ljud från dator (3,5 mm auxkabel), Workshop: yta ca 15 kvm, tillgång till el, riggning 30 min, rivtid 15 min. Tillgång till projektor och duk, whiteboard/ tavla att skriva på, papper och penna till eleverna. Kurator närvarande.
Pris: Utställning: 5700 kr. Guidning: 975 kr/tim. Föreläsning: 6000 kr. Workshop: 4000 kr. Alla priser exkl moms.
Tillkommer traktamente/reseersättning? Ja
Övrigt: Ulrika "Mohlavyr" Mohlin är artist, konstnär och fotograf. Hon kombinerar sitt konstnärskap och egna företagande med pedagogiskt arbete. Sedan 2014 är hon utbildad folkhögskolelärare och har arbetat både för Kävesta och Fellingsbro folkhögskola.
Kontaktuppgifter
Namn: Ulrika Mohlin
E-post: Skicka e-post
Telefonnummer: 070-3017153
Webbplats: http://mohlavyr.se