Vad är papper?

Arrangör: Frövifors Pappersbruksmuseum
Förskoleklass Åk 1-3 Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär

På Frövifors pappersbruksmuseum samsas historia och nutid. För mer än hundra år sedan förvandlades det järnbruk som tidigare låg här till ett pappersbruk, och i dag är museet granne med ett supermodernt kartongbruk. Men hur kommer det sig att det är så bra att göra papper här, där det förut gjorts järn? Och varför luktar det så konstigt? Vad är egentligen papper och hur gör man det? Kan man göra papper själv eller måste det göras i stora maskiner?

I maskinhallen får eleverna i en guidad visning möta arbetare som en gång jobbat i den gamla pappersfabriken, både barn och vuxna, och följa tillverkningen från råvara till papper.

I handpappersverkstaden får eleverna göra sitt eget papper. De får med sig både teoretisk och praktisk kunskap om papperstillverkningen och på samma gång får de uppleva skillnaderna över tid: från att tillverka handpapper till att tillverka maskinpapper.

Platsbundet (tar emot besökande)
Eget skapande
Upplevelse
Information
Aktiviteten kan genomföras: Höstterminen 2021 och vårterminen 2022
Antal elever: Vi tar emot grupper upp till 20 elever.
Längd: Visning med workshop 90 minuter, endast visning 60 minuter, endast workshop 60 minuter.
Lokalspecifikationer: Möjlighet att ta med matsäck finns och alla våra utställningar är handikappanpassade.
Pris: 1200 kronor/visning med workshop, 750 kr/endast visning, 750 kr/endast workshop.
Övrigt: Under läsåret 2021/2022 anpassar vi verksamheten till de nya förutsättningarna i och med Coronapandemin, vår förhoppning är att kunna ta emot mindre grupper åt gången. Hör gärna av er till oss för mer information om hur vi arbetar med smittsäkerhet.
Länkar:
Kontaktuppgifter
Namn: Pernilla Hjelt
E-post: Skicka e-post
Telefonnummer: 073 512 25 75