Vad är papper?: i skolan

Arrangör: Frövifors Pappersbruksmuseum
Förskoleklass Åk 1-3 Åk 7-9 Åk 4-6 Grundsär Gy Gysär

På Frövifors pappersbruksmuseum samsas historia och nutid. För mer än hundra år sedan förvandlades det järnbruk som tidigare låg på platsen till ett pappersbruk, och i dag är museet granne med ett supermodernt kartongbruk. Men hur kommer det sig att det är så bra att göra papper där, där det förut gjorts järn? Och varför luktar det så konstigt? Vad är egentligen papper och hur gör man det? Kan man göra papper själv eller måste det göras i stora maskiner?

Under en lektion får eleverna möta arbetare som en gång jobbat i den gamla pappersfabriken, både barn och vuxna, och följa tillverkningen från råvara till papper.

I en workshop får eleverna göra sitt eget papper. De får med sig både teoretisk och praktisk kunskap om papperstillverkningen och på samma gång får de uppleva skillnaderna över tid: från att tillverka handpapper till att tillverka maskinpapper.

Uppsökande (utbudet turnerar)
Eget skapande
Upplevelse
Information
Aktiviteten kan genomföras: Höstterminen 2021 och vårterminen 2022
Antal elever: Upp till 20 elever.
Längd: Visning och/eller workshop 40 – 80 minuter.
Lokalspecifikationer: Lokal lämplig för att arbeta med vatten och pappersmassa, med plats för större bordsytor och tillgång till vatten. Förberedelse- och städtid ca 30 minuter före och efter.
Pris: 1000 kronor/lektionstimme, materialkostnad tillkommer.
Länkar:
Kontaktuppgifter
Namn: Pernilla Hjelt
E-post: Skicka e-post
Telefonnummer: 073 512 25 75