PAPPER & FÖRPACKNINGAR - KOM OCH BESÖK PAPPERSBRUKSMUSEET I FRÖVIFORS!

Arrangör: Frövifors Pappersbruksmuseum
Förskoleklass Åk 1-3 Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär

Här finns tydliga spår av svensk industrihistoria i byggnader och maskiner, en bra utgångspunkt för diskussioner inom ämnena historia och samhällskunskap. Varför ligger bruket vid ett vattendrag, vad fanns här tidigare?

Museet är granne med det supermoderna kartongbruket. Men hur gör man papper, hur gjorde man papper förr och vad använder vi papper till? Elever som kommer hit får både teoretisk och praktisk kunskap om papperstillverkningen: de kan göra pappersark i vår handpappersverkstad och uppleva likheter och skillnader vid anblicken av de stora, gamla pappersmaskinerna.

Dagens kartongbruk gör bl a mjölk- och yoghurtkartonger. Hur tänker man när man tillverkar en förpackning? Funktion och form, transportvänligt och snyggt i butikshyllan! Våra förpackningsutställningar visar exempel från stenåldern och framåt, askar och burkar med hög igenkänningsfaktor och vackra exempel från Japan, där paketsinslagningen är minst lika viktig som innehållet.

Med inspiration från utställningarna kan en uppgift vara att konstruera och designa den bästa förpackningen – en övning som testar både matematikkunskaperna och känslan för språk och bild.

Vi välkomnar elever från alla årskurser men behöver en viss tid på oss för att skräddarsy en aktivitet utifrån just era behov.

Frövifors Pappersbruksmuseum ligger vid Fröviforsån i Lindesbergs kommun, ca tre mil norr om Örebro.

 

Platsbundet (tar emot besökande)
Eget skapande
Upplevelse
Information
Aktiviteten kan genomföras: Året runt
Längd: Anpassningsbart
Pris: Kontakta Frövifors Pappersbruksmuseum för en offert.
Kontaktuppgifter
Namn: Mikael Tiderman
E-post: Skicka e-post
Telefonnummer: 070-417 17 36