På tapeten: i skolan

Arrangör: Frövifors Pappersbruksmuseum
Förskoleklass Åk 1-3 Åk 4-6 Åk 7-9 Grundsär Gy Gysär

Visste du att man i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet kunde tapetsera om så ofta som var tredje eller fjärde år? Eller att man på 1800-talets första hälft satte upp tapeter med motiv av politiska nyheter, upptäckter eller sådant man gillade från populärkulturen?

Många pappersföremål tar vi förgivet och kastar när vi är klara med dem. Ett sådant föremål är tapeten, som limmas över med en ny när den gamla känns föråldrad eller tråkig. Ändå är tapeten ett riktigt spännande föremål, inte bara för att förstå papprets utveckling, utan även för att förstå samhällets.

Under en lektion får eleverna förståelse för hur tillverkningen av papper förändrats från handgjort lumppapper till maskingjort cellulosapapper. De får även reflektera över samhällets utveckling och hur mönster i vår omvärld påverkas av samhälle, populärkultur, mode och politik, för att nämna något. De får även förståelse för hantverket bakom tapeten.

För att fördjupa kunskapen får eleverna själva skapa tapeter med olika tekniker efter att själva ha fått designa ett enklare mönster. Eleverna får fundera på komposition och hur man konstruerar ett mönster som kan upprepas i det oändliga.

Uppsökande (utbudet turnerar)
Eget skapande
Upplevelse
Information
Aktiviteten kan genomföras: Höstterminen 2021 och vårterminen 2022
Antal elever: Upp till 20 elever.
Längd: Visning och/eller workshop 40 – 80 minuter.
Lokalspecifikationer: Lokal lämplig för att arbeta med färg, med plats för större bordsytor och tillgång till vatten för att kunna tvätta sina händer. Förberedelse- och städtid ca 30 minuter före och efter.
Pris: 1000 kronor/lektionstimme, materialkostnad tillkommer.
Länkar:
Kontaktuppgifter
Namn: Pernilla Hjelt
E-post: Skicka e-post
Telefonnummer: 073 512 25 75